Depois de preparar uma refeição com arroz, é de costume que as sobras do alimento sejam guardadas na geladeira. Por estar presente na culinária de inúmeras culturas, o ingrediente pode ser reaproveitado em algumas receitas simples e saborosas, sejam doces ou salgadas.
A seguir, confira três maneiras de reaproveitar o arroz que sobrou na geladeira. As informações são do site “Food & Wine”.
Arroz doce
A forma de fazer arroz doce varia em cada cultura, mas, no geral, todas exigem o cozimento do arroz como primeiro passo. No TikTok, a criadora de conteúdo Kelley Harris compartilha uma receita típica do Sul dos Estados Unidos. O arroz doce da região é elaborado com o arroz do dia anterior, misturado com ingredientes como manteiga, ovos, açúcar e leite. Os insumos devem ser misturados em um recipiente e assados no forno.
@itsmekellzSouthern Rice Pudding -Ingredients- 3 cups day old rice 1 ½ cup sugar ½ stick butter 3 eggs 1 cup milk 1 cup cream ½ teaspoon cinnamon ½ teaspoon nutmeg. -instructions- To make rice pudding, you will need a large bowl and a 9x13 inch baking dish. Start by combining butter and sugar in the bowl, mixing until well blended. Next, add in the eggs, milk, and cream, giving the mixture another mix. Then, add in the rice, cinnamon, and nutmeg, and give it another quick mix. Pour the mixture into the buttered baking dish and cook it in the oven at 365 degrees for 45 to 55 minutes. Once done, remove from the oven and let it cool before serving. Enjoy the warm and delicious rice pudding! #ricepudding #yummy #delicious #oldskool #itsmekellz #recipes #recipeshare #easyrecpe #itsmekellz #thatsgoodrightthere #fyp
♬ original sound - Kelley Harris
Salada de arroz crocante
No último ano, as redes sociais foram tomadas por pratos de saladas acompanhadas por arroz crocante. As receitas se baseiam em uma comida típica do Laos chamada de nam khao. A receita do sudeste asiático leva, além de arroz crocante e saladas, ingredientes como nozes, molho de peixe, cebolinha e coentro. Para preparar, a influenciadora Trang coloca arroz cozido e seus temperos favoritos em um recipiente com óleo. Os ingredientes devem ficar de 20 a 30 minutos no fogão a uma temperatura de 200°C.
@trangskitchentable✨CRISPY RICE SALAD 🍚 If you"ve never tried this, you"re missing out! This is a nam khao tod-inspired crispy rice salad and this is a recipe hack to the OG crispy rice! This is by no means the traditional method or recipe, but it’s one of my absolute favorite dishes—you have to give this a try! Ingredients ️Microwaveable Sticky White Rice ️2 tbsp red curry paste ️1 1/2 tsp sugar Fish sauce, to taste ️1–2 tbsp makrut Thai lime leaves ️2 tbsp oil ️1/4 cup peanuts, toasted ️1/4 tsp red pepper flakes ️Juice of 1 lime ️1 small shallot, thinly sliced ️2 green onions, sliced ️1 small bunch cilantro, chopped ️Fried shallots, as desired for topping ️Romaine lettuce, for serving Directions 1. Microwave sticky white rice according to package directions. Once heated through, open the bag to allow it to cool. 2. In a bowl, mix together red curry paste, sugar, 2 tsp fish sauce, makrut Thai lime leaves and oil. Add sticky white rice and mix until combined. 3. Preheat the oven to 400ºF. On a sheet pan, add oil and add rice mixture. Spread it out evenly and bake for 30 minutes or until crispy. Toss halfway through. Remove and set aside to cool. 4. In a bowl, add crispy rice, peanuts, red pepper flakes, lime juice, 3–4 tsp fish sauce, cilantro, shallots, green onions and fried shallots. Toss to combine. To serve, toss in chopped lettuce and enjoy with a fork or scoop it on lettuce and have it as lettuce wraps. #crispyrice #ricerecipes #namkhao #thairecipes #laofood #thaifood #crispyricesalad #easyrecipes #easyrecipe
♬ original sound - Trang
Arroz frito
O arroz frito também é uma das possibilidades de reutilização do alimento. No preparo, deve ser usado arroz feito no dia anterior — porque está levemente seco e ficará mais crocante.A receita requer apenas uma panela e também é ideal para que sejam usadas outras sobras de vegetais, proteínas e condimentos.